Waarom is het belangrijk om de motor van een voertuig te decarboniseren?

Een vuile motor als gevolg van koolstofafzettingen op belangrijke componenten en onderdelen, is meestal de oorzaak van verminderde prestaties, overmatige emissies, verhoogd brandstofverbruik of schade aan dure onderdelen.

Wat zijn de meest voorkomende redenen voor ophoping van koolstofafzettingen in de motor?

De motor verzamelt koolstofafzettingen op de motorcomponenten vanwege een defecte sensor, snelheidslimieten, brandstofkwaliteit en rijden met lage snelheden in de stad. Tevens door uitlaatgasrecirculatiesysteem (EGR) en programma’s die meer brandstof injecteren zoals bij remapping of chiptuned dieselauto.

Symptomen worden weergegeven in de vorm van afzetting van verzadigde koolstof, die vrij sterk zijn op: de motorkleppen, zuigerveren, zuiger, cilinderkop, roetfilter, verstopte turbocompressor, turbo-geometrie, katalysator, de lambdasondes en het hele uitlaatsysteem.

Wat is “decarboniseren” of “carbon cleaning”?

Het decarboniseren of reinigen van de motor met waterstof is een proces waarbij koolstofafzettingen van de hoofdcomponenten en systemen van de motor worden verwijderd. Wanneer we oxy-waterstofgas aan het verbrandingsproces in de cilinders toevoegen, maken we het lucht-brandstofmengsel zeer rijk en zuiver. Het reinigingsproces staat bekend als “pyrolyse-verbranding” in de cilinders waarin ze worden verbrand, die geaccumuleerde koolstofformaties in het roetfilter, de zuigerveren, kop van de zuiger, de turbolader, de katalysator en het gehele uitlaatsysteem. Bij deze methode wordt de koolstof gesublimeerd en gaat met de uitlaatgassen mee.

De procedure duurt over het algemeen 60 minuten: het is noodzakelijk om de motor gedurende 5-6 minuten op 2500-3000 rpm te houden om meer temperatuur in de motor en turbo, motorkleppen, katalysator of dieselroetfilter (DPF) en het hele uitlaatsysteem te kunnen ontwikkelen. Mogelijk ziet u tijdens het koolstofreinigingsproces zwarte en witte rook uit de uitlaat en dit is een teken dat de motor aan het schoonmaken is. Wanneer auto’s volledig stoppen met roken, zelfs bij zeer hoge toerentallen, kunt u het koolstofreinigingsproces voltooien door de machine te stoppen en de motor 5-6 minuten te laten draaien om bij lage toerentallen te werken.

De effecten op de auto na het decarboniseren zijn:
  • Permanent verwijderde koolstofafzettingen
  • Minder motorgeluid
  • Snellere respons bij lage toerentallen
  • Drastisch verminderde uitstoot en rook uit de uitlaatpijp
  • Beter koppel
  • Minder slijtage in de motor
  • Mogelijke verlaging van het brandstofverbruik dankzij een betere verbrandingsmotor
  • Schoongemaakte DPF / FAP of katalysator

Wij bieden waterstofreiniging voor benzine- en dieselmotoren, auto's, bestelwagens, motorfietsen, tractoren en landbouwmachines, bouw- en grondverzetmachines, dieselgeneratoren en schepen met een totale cilinderinhoud tot 30.000cc.

We bieden 60 minuten service in onze schoonmaakcentra of we bieden een mobiel team dat bij u op uw adres kan komen.